15 Şubat 2012 Çarşamba

Tır ve Kamyon için Reflektörlü-Fosforlu Şerit (Zorunlu Uygulama!)

10 Temmuz 2011 tarihinden itibaren tüm ağır ve uzun ticari araçlarda reflektif şerit uygulaması artık zorunlu hale gelmiştir.

Türkiye’de 18 Ağustos 2009 tarih ve 27323 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan 2007/35/AT yönetmeliği uyarınca 10 Temmuz 2011 tarihinden itibaren tescil edilip ağır ve uzun ticari araçlarda reflektif şerit uygulaması zorunlu hale gelmiştir.


10 Temmuz 2011’den sonra yürürlüğe girmiş olan uygulama Ağırlığı 7,5 ton ve üzeri bir ağır vasıta veya 3,5 ton üzeri römorkları kapsıyor. Reflektif işaretleme ile ilgili 2 farklı alternatif söz konusu. Araçlar üzerinde ya komple ya da kısmi işaretleme yapılabilir. Kısmi işaretleme minimum gerekliliktir. Reflektif işaretleme, araç ya da römorkun toplam uzunluk ve eninin en az yüzde 80’ini kaplayacak şekilde ve araç kenarlarına mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır. Buna göre aracın ön yüzü beyaz, yanlar Sarı veya Beyaz, arka kısım ise Kırmızı veya Sarı olmalıdır.



ECE 104 yönetmeliğine uyan retro-reflektif malzemeler “E” logosu ile tanımlanmaktadır. Bu sembol, ürünlerin bağımsız ve yetkili bir merkez tarafından test edilip onaylandığını ve ECE 104’ün tüm gerekliliklerini sağladığını belgeler. Reflektif şeridin üzerinde yer alan “C” malzemenin kategorisini, “E” Avrupa Test Enstitüsü Uyruğunu, “104 R” ise üretici şirketin uygunluk numarasını simgelemektedir.

Ağır vasıta araçla üzerindeki Retro-Reflektif işaretlemelerin kullanımını düzenleyen ECE 104 pek çok Avrupa ülkesi tarafında uygulanmaktadır.

Özellikle Trafikte gece sürüşlerinde araçların görünürlülüğünü arttırmak için yapılan uygulamada reflektif işaretlemeler aracın arka ve yan bölüm profilinin net bir şekilde belirlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda işaretlenmiş kamyonların işaretlenmemiş kamyonlara göre kaza oranının 30 kat azaldığını ortaya koymaktadır. Sürücüler gece koşullarında işaretlenmiş kamyonları daha hızlı fark eder ve mesafelerini ayarlamaları kolaylaşır.

Orjinal 3M Reflektör Bandını diğer adıyla Fosforlu Şerit almak için  BURAYA TIKLAYIN




Kaynak: tasımaciler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder